Hoppa till sidans innehåll

10-mila löprapporter och HP-reportage!

29 APR 2017 12:00
Hallandspostens Carl-Fredrik Johansson och fotgraf Roger Larsson hängde med till Partille! Ni hittar länken längre ner!
Hela 34 Hokare sprang 10-mila (6 ungdomar, 9 damer och 19 herrar)!

Här kan ni läsa hur det var i skogen!

  • Uppdaterad: 25 MAJ 2017 21:51

Här hittar ni HP:s reportage med hela 55 bilder från Partille!

Efter tävlingen uppmanas alla löpare att skriva ihop en "story" om sin sträcka och maila till This is a mailto link (eller via messenger) så klistrar Kennet in det här!
Vill Ni absolut inte skiva något får ni komma med någon riktig bra "bortförklaring" ;)

Sträcka 1 Ungdomskavlen
Klara Persson

Sträcka 2 Ungdomskavlen
Felix Abrahamsson och Arvid Lundqvist

Sträcka 3 Ungdomskavlen
Emil Jägstedt och Albin Persson

Sträcka 4 Lovisa Lager

Damkavlen
Sträcka 1
Lovisa Ring             Lotta Enberg

Sträcka 2
Maria Lönn              Karin S Karlsson

Sträcka 3
Malin Settergren       Eva Carliden

Sträcka 4
Lovisa Lager                
(får skriva 2 rapporter...)  Klara Persson    (får skriva 2 rapporter...)

Sträcka 5
Rapport från sträcka 5, lag 1 Karin A Karlsson   
Efter sena lagändringar innan start blev den tänkta andrasträckan den två km längre sistasträckan istället. Lovisa L hade gjort en bra fjärdesträcka, kämpade mig upp för backen till startpunkten rätt ensam. Fint i skogen och lite lättare orientering än vad jag förväntat mig av Göteborgsterrängen. Gjorde en liten bom till andrakontrollen men sedan stretade jag på. Kom i rygg på ett par norskor från bla Halden så jag lät de stå för orienteringen och hängde på. Gick på en nit när jag inte märkte att en av tjejerna stämplade på andra sidan en höjd utan hängde på den andra till hennes gaffel istället så tappade tyvärr hänget inför varvning.

Sedan fick jag kämpa mig upp för backen till startpunkten ytterligare än gång, blev rejält trött och kanske inte tog det smartaste vägvalet till nästa kontroll. Annars gick sistaslingan helt okej och jag lyckades ta laget i mål före andralaget, även om det inte var med jättemycket marginal...

En kul, om än aningen lerig, dag med fin orientering och bra insatser av alla damer efter förutsättningarna. Nu laddar vi för Nynäshamn nästa år!

Sträcka 5, lag 2,Charlotta Enberg

Herrstafetten
Kalle Johansson                
Erik Johansson                
 
Sträcka 3, Joakim Gustafsson 
Förra året sprang jag en tiomilasträcka i dagsljus för första gången på länge men i år var jag tillbaka i vargtimman. Uppförsbacken till startpunkten var ju en lagom start för gubbvaderna... Och när de väl var spända så blev det lite ytterligare uppförsbacke till ettan. Det var ett antal lag som gick ut samtidigt som mig men de hade nog gjort jobbet bättre i vinter för de gled ifrån mig (jag misstänker starkt att de fusktränat och gjort mer än en innebandytimma i veckan...) Mina stumma ben kunde inte följa efter dem... dock så gjorde jag lite finare vägval, eller hade annan gaffel för jag såg dessa löpare till och från under den första delen av banan. Orienteringen skötte jag själv i lugn och ro och fick kontrollerna bra, liten krok på sjuan dock. Jag hade koll på punkthöjden och stenen som sista säkra men jag gled ner lite för långt i slänten och fick inte branten. Kom snabbt fram till att det bästa är att backa tillbaka till stenen och punkthöjden och göra ett nytt försök och vara lite noggrannare med riktningen. Tjong, där satt den.. Varför gör man inte detta på första försöket?!? Ett par sträckor tuffade på i samma takt som innan med kontroller som satt där de skulle.. Till tredje sista var det dock en stig som ställde till det, typ den första stigen jag sett på hela banan... I skogen var stigen markerad med gröna stolpar och marschaller var tända. Detta måste ju vara något maffigt tänkte jag och började titta på kartan, jag måste ju se till att ha koll på denna stig innan jag kan försöka få kontrollen! Lite stress började smyga sig på och ljudet från speakern lät ganska nära, är jag nästan framme vid målgården? Ett par varv på måfå utan resultat, lite mer stressad... till slut kunde jag och en annan förvillad själ konstatera att marschall-stigen var ritad som en otydlig stig på kartan... Det är ju f.n! Hade bara kartan stämt skulle det ju inte vara så svårt att spika alla kontroller! De sista två skärmarna var bara att hämta innan målspurten. En onödig miss på ett annars ganska hyggligt lopp gjorde att jag var ganska missnöjd, men en liten tröst i det hela var att efter ett ganska ensamt lopp så kunde jag under de sista kontrollerna slå mig i lag med ett par andra löpare så att Håkan skulle få lite klungvärme ut på Långa natten.            

Sträcka 4 Håkan Andersson (alias Drängsereds-expressen), lååånga natten!      Tack vare att Jocke var snäll och väntade in ett antal löpare fick jag en smakstart på långa natten. Coach Memmi viskade att Turun suunnistajat kanske kunde vara något att hålla  handen i mörkret så med stor entusiasm tassade jag efter finnen. En halv mil senare fann vi första kontrollen och lite nya vänner som skulle åt samma håll. Några kontroller senare fick vi nattens enda chans till lite väg löpning, hakade på Umeå och Mora och lämnade en svärande Turun finne bakom oss. Tiden går fort när man har roligt och plötsligt var det dags för varvning och ny karta. Givetvis skulle startbacken prövas på nytt och då klev en Finspång yngling fram och började dra. Tack vare hög moral och kämparglöd plus att jag ej ville bli frånsprungen av någon j***a junior klängde jag mig fast i täten av klungan. Därefter var det mest en transportsträcka till mål där  allas våran solstråle Kennet väntade. Pulver kaffe,dusch och krypa ner i sovsäcken. Detta var min fjärde långa natten och alla har varit trevliga upplevelser. Nästa år kommer jag tåla att växlas ut tidigare,har hittills inte släppt en rygg och kommer inte att göra det i Nynäshamn heller.   

Sträcka 5 Nils W Tärk

Jag var inställd på att gå ut tillsammans med ett gäng andra lag efter långa natten och hade därför satt upp en plan att sköta min egen orientering och inte bry mig om de andra. När hemmansägare Andersson sedan stormar ner över ängen mot växling var det mycket riktigt i mitten av en trettonmannaklunga, så bara att ge sig iväg med kartan och pina kroppen i backen till startpunkten. Efter startpunkten splittrade löparna upp sig, så jag tittade på kompassen och sprang själv i min riktning. Spikade ettan och tvåan, fick draghjälp till trean och sedan samlade det ihop sig ganska mycket folk på den längre sträckan till fyran. Där var det gafflat igen, men jag spikade min och flytet fortsatte sedan med full koll och inga misstag på gafflingskontrollerna sju-åtta. Till tian springer jag med några andra lag och när vi passerar en sankmark och ska snett uppför en slutning så splittras gruppen, jag gör ett parallellfel och läser på fel brantkant uppför backen. Får därför inte det riktigt till att stämma när jag kommit upp för sluttningen, drar då i handbromsen och stannar upp, läser in mig på en stor gul höjd och hittar sedan kontrollen efter kanske en minuts tidstapp. Springer själv vidare till elvan och på väg till tolvan ramlar jag med ansiktet före och det känns som en smocka, tappar lite fart och fokus vilket leder till ett sämre stråk och en halvminuts miss på kontrollen. På väg till trettonde kommer jag ihop med Nyköping som har samma gaffling på slutet av banan och han lotsar sedan fram mig genom mörkret på ett charmant sätt utan misstag ända in till växling.

                 
Rapport från sträcka 6, lag 1 Mikael Lundqvist
Sträcka 6:
Dåligt med sömn och strax efter fyra fick jag äntligen ge mig iväg ut. Nisse hade gjort ett stabilt lopp och uppmanade vid överlämningen att ”håll i det”. Så på väg upp mot starten tänkte jag att jag minsann skulle ta det lugnt och komma in i det. Väl intill ettan ser jag inte kontrollen. Stod någon meter fel för att få syn på den. Så genast förbannad på mig själv över att ha sprungit snett läser jag in att det jag ser där KAAAN vara en brant. Och så ger jag mig iväg. En stund senare är jag tillbaka, nu i gynnsammare position och ser kontrollen. Tänker att jag nu inte ska förivra mig. Tvåan går fint, lite sned utgång till trean men korrigerar och får ett fint stråk. Långsträcka och jag tar fram min planka som nu har många luftbubblor i minusgraderna. Ingången är perfekt. Kortsträcka och där ser jag en kille som stämplar före mig. Tar ryggen och dundrar efter. Dags att gå in vänster? Dags att gå in vääänster? För sent… vi hamnar på fel höjd. Letar en stund innan den hittas. Bestämmer mig för att öka farten och köra själv. Kommer ikapp en klunga som verkar bomma men jag ser kontrollen och smiter in och trummar sedan på. Tre kontroller kvar skirar gryningsljuset och jag ser höjdpartierna 2-300 meter bort och det blir genast enklare att orientera. Riktigt klurig näst sista och jag kommer i lag med två löpare. Ser att den ena har min sträcka och Janne hade bett om sällskap så nu fick jag limma ryggen genom gyttjan på väg ned mot sista. Fin spång…?? Det tyckte jag inte att det var i gyttjan ;). Väl inne rycker jag Jannes karta i megaformat. Tänker att jag ska hjälpa honom vika in den med tummen där starten är så han kan fokusera på att nypa ryggen. Men jag tror att jag var otydlig på båda punkterna vid överlämningen tyvärr. Nere vid tältet kom HP och kollade läget. Tydligen intressant motiv med mina geggiga ben.          

Jan Lager sträcka 7.
Det blev några timmar i sovsäcken innan klockan ringde 02.00. Ut i den mörka, kalla och stjärnklara natten i Partille! Det är så otroligt häftigt med 10-Mila! Tror det är 31:a eller möjligen 32:a 10-Mila natten jag har fått förmånen att uppleva. Tror bestämt det blir några till.
Väl framme vid målplatsen mötte en strålande glad och positiv Kennet upp. Min uppgift, knappa 12 km i gryningen, närmade sig. 

Mikael L gjorde ett fint lopp och växlade ut mig vid 5-tiden. Det hade ljusnat så att konturer i terrängen var tydliga men lampan behövdes ytterligare någon halvtimma för att läsa kartan. Vid en liten sjö dansade älvorna i dimman som uppstår när solens strålar för kvicksilvret till plussidan. Den som varit i skogen när en stjärnklar natt övergår i dag vet hur vackert det är. Ödslade några minutmissar men på det stora hela ett OK lopp. Banläggaren hade gjort ett gott jobb för att splittra eventuella klungor och det var glest mellan löparna i skogen. Växlade ut Filip som 79:a och jag hade därmed passerat några gubbar där ute på banan. Den varma duschen efter målgång och den goda gulaschsoppan som Lotta serverade på morgonkvisten var helt suverän!

När det arrangeras OL-tävling på 10-Mila kartan i Partille de närmaste åren kan jag varmt rekommendera att åka dit                        
Filip Holm, sträcka 8  rapporten är på G, kommer snart!                
Jos Svensson sträcka  9  rapporten är på G, kommer snart!                
Rapport från sträcka 10, lag 1, Björn Karlsson
Hade gärna sluppit omstarten och den hetsen som blir, men hur som helst så har man ändå viss hjälp av övriga i omstarten. Trång och bökigt upp till K1, sedan drogs det ut lite och jag hade bra koll på mina gafflingar på första varvet. Upp för backen till Startpunkten igen, lite tyngre andra gången.  Slet på i en liten klunga missade första gafflingen lite, men skärpte till mig och fick nästa kontroll bra. Från K20 var det rakt och in i banans tuffaste del. Var riktigt sliten i klättringarna, men slet mig fast i klungan som växte efter en liten bom på K26. Ju närmre mål vi kom desto mer ivriga började folk bli och farten skruvades upp mer och mer.
Skönt att korsa mållinjen efter dryga två timmars slit i den tuffa men riktigt fina terrängen. Trött och nöjd att fått avsluta ännu ett 10-mila.

Lag 2!
Mårten Wikström           

Filip Bengtsson

Stefan Agmarken

Sträcka 4.a Långa natten: Ulrik Magnusson.
Jag sprang ut på min sträcka 02:23. Vi var tre stycken som gick ut samtidigt, en svensk som stod och väntade vid startpunkten samt en norrman som var betydligt bättre på att springa än att orientera (skulle det visa sig). Det började med en riktig långsträcka på 4,5km till första kontrollen. Det var bra tempo fram tills det var 500m kvar då vi råkade komma lite snett och behövde passera en riktigt blöt mosse som blev dagens första bad. Blev rejält nedkyld och fick släppa orienteringen ett tag till norrmannen som bara sprang och det blev nog en miss på 7-8 minuter till slut. Därefter hade jag själv koll på orienteringen resten av första delen. Vi blev till slut blev ett ganska stort gäng på 10-15st in till varvningen men upp för backen på andra varvet tog krafterna slut och jag fick släppa klungan. Därefter var det i princip att ”bara ta sig i mål”, missade några minuter till men tröttheten var värst då jag fick gå flera gånger. Väl i mål stod klockan på 05:53 efter 22,3 km och +628m. Lite lärdomar:

  • Det är lättare att dricka vid vätskekontrollerna om man krossar isen först.
  • Si-pinne, kompass och pannlampa tål vatten bättre än mina händer


Emil Berger
Albin Persson
Magnus Abrahamsson
Fredrik Persson
Loke Agmarken
Lars Davidsson

Skribent: Kennet Horvath
E-post: Adressen Gömd


Organisationsnummer: 
849201-2391 
Bankgiro: 
697-4927 

   

            

     

 

 

 

Postadress:
Halmstad OK - Orientering
Ingolf Bengtsson, Torntorget 6A, lgh 1303
30226 Halmstad

Besöksadress:
Stridbecksliden 3
30104 Halmstad

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link